søndag 28. september 2008

På gjengrodde stier


Går man innom Turistforeningens lokaler i Kannik vil man ved inngangspartiet se et skilt forklare at dette ikke er noen turistinformasjon og følgelig ikke er et sted man besitter, eller villig deler ut, informasjon om spennende glyptotek på Nord-Jæren, vegetarrestauranter i Sandnes eller billige hoteller på Mallorca. Forvirrelsen er forståelig, kaller man seg IskremKongen er det ikke så rart at det ringer folk og vil bestille ti liter pistasj og tyve med tress. Denne formen for turisme er nemlig ikke ensbetydende med ”to GT for meget og ei solbrendt blaudfeide fra Gjøvik som man ikke husker navnet på”, her er det snarere snakk om ”flere timers gange i ulendt terreng, ofte i dårlig vær”.





Med denne form for tur-isme kommer også et nedarvet sett med normer og regler som kanskje klarest kommer til syne gjennom leserinnleggene i Fjell og Vidde. Leserinnleggene er alltid indignert glødende engasjerte rundt tema som hunder på hyttene, alkoholservering- og konsum, kildesortering eller hyttenes standard. Flertallet av innleggene rundt hyttestandarden mener gjerne at den har blitt for høy og at solcellepaneler, proviant og økt bekvemmelighet ikke er det samme som økt livskvalitet. Forfatterne av den sistnevnte formen for leserinnlegg er alltid regelridende DNT-fascister; menn på 50+ som bruker yrkestittel når de signerer innleggene.

MVH
Halfdan Koth, avdødd utenriksminister, Asker

Regelridende hyttenazier, her ser man typiske artseksemplarer

Disse hyttenaziene er fjellets bakside og nå er det på tide å helle litt malurt i den trygge lunkne koppen med tynn Nescafé. Start gjerne selv med å tegne noen naturskjøne bilder som du henger strategisk opp inne i hytta:


Har et svulmende og knust hjerte tatt feil av sin egen dagbok og hytteboken?
Legg gjerne igjen en hyggelig hilsen!





DNT er en fantastisk organisasjon, som medlem har man tilgang på over 450 hytter i et merket løypenett på mer enn to tusen trygge mil i den norske fjellheim. Nye løyper oppstår og merkes hvert år på bekostning av atter andre som blir til gjengrodde stier når bekvemmeligheten fremtvinger nye ruter fra A til B. Gå utenom, ta turen fra Fitjaholet langs Svartevatn forbi Finnsjø før også denne gror igjen.

Ingen kommentarer: